DOBAR ZA ŽIVOT: Dvorište polako dobija novi izged

U okviru Muđunarodne mobe, koja predstavlja deo aplikacije zahvaljujući kojoj je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ od 17. do 29. septembra realizuje međunarodni volonterski kamp „Dobar za život“.

Kamp je smešten na Podbari, a učesnici i učesnice su 13 mladih iz Francuske, Španije, Turske, Slovačke, Bugarske, Japana, Nemačke i Srbije. Glavne aktivnosti sprovode se u parku, između zgrada u ulicama Đorđa Rajkovića i Kosovske, pored objekta koji je nekada predstavljao fabriku za bojenje svile, najstariju fabriku u Novom Sadu, a koji sada dobija novu namenu i postaje kulturna stanica.

Volonteri i i volonterke će, uz veliku pomoć i u saradnji sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije i Javnim komunalnim preduzećem „Lisje“, urediti ovu zelenu površinu kako bi ona zadovoljila potrebe stanovnika ovog dela grada i obezbedila im prostor za odmor, postavljajući staze i klupe, uređivajući postojeće dečije igralište, a zidovi objekata koji se u njemu nalaze biće ukrašeni crtežima.

Osim razmene iskustava sa mladima iz celog sveta, cilj kampa je i povezivanje sa lokalnim stanovištvom i njihovo motivisanje da se aktivno uključe u uređenje zelenih oaza u svom komšiluku. Novi Sad je jedan od gradova sa veoma niskim procentom zelenih površina, pa je od izuzetne važnosti uložiti dodatne napore da se one prošire i gde god je to moguće uspostave nove.

Ovo je 29. sezona međunarodnih volonterskih kampova u Srbiji koji se organizuju u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije. Kamp “Dobar za život”, peti kamp udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”, sufinansiran je od strane Fondacije “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.