BOR: Edukacija, okrugli sto i izborna skupština „Zelene liste Srbije“

Predstavnici i predstavnice udruženja-članica „Zelene liste Srbije“ sastali su se od 16. do 18. septembra u Boru

Prvog dana susreta je organizovana obuka o rodnoj ravnopravnosti. Govorilo se o rodnoj ravnopravnosti u životnoj sredini, urodnjavanju politike životne sredine i zagovaranju za stvaranje povoljnog okruženja za aktivnost žena u životnoj sredini.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti usvojen je u maju 2021. godine, a jedna od novina je da se prvi put zakonski povezuju obaveze lokalne samouprave u oblasti životne sredine i unapređenja položaja žena. Gradovi i opštine u obavezi su da prilikom planiranja, upravljanja i sprovođenja planova, projekata i politika životne sredine sprovedu postupak urodnjavanja – da uzmu u obzir rodne razlike, razlike po polu i različite interese, potrebe i prioritete žena i muškaraca.

U popodnevnim satima, održana je 13. sednica Skupštine Saveza ekoloških organizacija „Zelena lista Srbije“, na kojoj je birano novo rukovodstvo. Predsedavajući Skupštine u naredne tri godine biće Dragan Ranđelović iz udruženja „Društvo mladih istraživača“ iz Bora, dok će funkciju predsednika Saveza obavljati Marko Vukomanovoć iz Eko kluba „Zeleni putokazi“ iz Raške. Na sednici su usvojene izmene i dopune Statuta „Zelene liste Srbije“, doneta je odluka o formiranju stalnog Sekretarijata i radnih grupa.

Drugog dana, u prostorijama Medija Centra Bor održan je okrugli sto o ciljevima održivog razvoja u oblasti životne sredine, sa posebnim akcentom na rudarstvo. Govorilo se o zastupljenosti ovih ciljeva u lokalnim dokumentima javnih politika – prof Nataša Ranđelović održala je prezentaciju „Ciljevi održivog razvoja u oblasti životne sredine“, a dipl. ing Toplica Marjanović „Ciljevi održivog razvoja, održive zajednice i rudarstvo“. Naglašeno je da rudarske kompanije, koje rade u Boru imaju zadatak da podstiču lokalni ekonomski razvoj i da stvaraju resurse, koji mogu da zamene one koji se eksploatišu, a koji će biti dovoljni za razvoj budućih generacija.

Učesnici i učesnice imali su priliku da obiđu prostor degradiran rudarstvom, površinske kopove kao i teren gde je u primeni rekultivacija zemljišta. U okviru posete, gosti i gošće obišli su i Zeleni rudnik i videli kako se postupa sa jalovinom.

Susret je organizovan u okviru projekta Ekosistem II: Oplaneti se – Zeleni karavan se nastavlja, a „Inženjere zaštite životne sredine“ u Boru je predstavljala Milena Ilić.

Savez ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije” je mreža lokalnih ekoloških organizacija, koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana  i građanki Srbije. Članice mreže su Eko klub „Zeleni putokazi” iz Raške, „Društvo mladih istraživača” iz Bora, Centar za održivu budućnost „Zelena zona” iz Knjaževca, Ekološki pokret „Moravski orašak” iz Trstenika, „Inženjeri zaštite životne sredine” iz Novog Sada, Odred izviđača „Zavičaj 1903” iz Vranja, „Porečje” iz Vučja, „Zeleni krug” iz Novog Sada, Udruženje građana „Zeleni ključ” iz Niša, „Village” iz Bora, „Timočki klub” iz Knjaževca, „Centar za decu i omladinu” iz Vrnjačke Banje, Planinarsko-ekološko udruženje „Ras” iz Novog Pazara, „Građanska čitaonica Evropa” iz Bora i „Evropski pokret u Srbiji – Valjevo” iz Valjeva.

 

/Ovaj tekst napisan je u okviru programa  „OPENS u niskom startu“, koji je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Кancelarije za mlade i Omladinskog saveza udruženja „OPENS“./