Poziv za učešće na Okruglom stolu: „Otpadno ulje – sirovina ili otpad?“

Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“, u saradnji sa Savetom za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Vojvodine, organizuje Okrugli sto „Otpadno ulje – sirovina ili otpad?”.

Događaj će se održati u četvrtak 16. marta 2023. godine sa početkom u 10.00 časova, u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine.

Cilj okruglog stola je da aktuelizuje stanje u oblasti prikupljanja otpadnih mineralnih i sintetskih ulja. Dosadašnja praksa pokazala je da se ova vrsta otpada prikuplja u vrlo malom procentu i da tek oko 10 % bude sakupljeno i poslato na tretman (rerafinaciju ili energetsko iskorišćenje).

Nažalost, još uvek veći deo otpadnih mineralnih i sintetičkih ulja završava u životnoj sredini, nepravilno odloženo ili spaljeno na neadekvatan način, predstavljajući na taj način opasnost po zdravlje ljudi. 

Ovaj okrugli sto je početak inicijative za unapređenje zakonske regulative u ovoj oblasti i pojačavanje kontrole inspekcijskih službi nad generatorima i operaterima ove vrste otpada, kako bi se sprečilo zagađenje koje nastaje usled nedovoljno razvijenog sistema.  

Svi zainteresovani za ovu temu mogu da učestvuju na Okruglom stolu, u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine, na adresi Braće Popović 5, a ceo događaj može se pratiti i putem LINKA. 

Agendu događaja možete preuzeti OVDE.