Predstavljanje statusa pregovaračke pozicije za Poglavlje 27

U ponedeljak, 17.decembra 2018.godine u Beogradu, u Skupštini grada, održan je sastanak Ministarstva zaštite životne sredine i organizacija civilnog društva kojem je prisustvovala Nevena Nenadović, članica udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Uvodnu reč dao je Ivan Karić, državni sekretar. Na sastanku je predstavljena Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27, poglavlje koje se odnosi na životni sredinu i klimatske promene, a koju je prezentovala Sandra Milićevic Sperlić, sekretarka Pregovaračke grupe 27.
Opšte informacije kao i detaljne pozicije koje se odnose na implementaciju Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji prezentovali su Aleksandar Vasić,pomoćnik ministra, Nada Lukačević, načelnica Odeljenja za integrisane dozvole kao i rukovodioci Projekta IED- Centar za čistiju proizvodnjz Srbije, Tehnološko-metalurški faktultet u Beogradu- Bojana Vukadinović i Djordje Mitrović- finansijski ekspert.
Specifičan plan implementacije za Direktivu o deponijama, predstavila je Radmila Šerović, načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom.
Status pregovaračke pozicije za Sektor zaštite prirode i predstavljanje dokumenata Tehničke adaptacije vezano za Direktive o staništima i pticama prezentovao je Dušan Ognjanovic.
 
Predavači kao i drzavni sekretar Ivan Karić istakao je da je izuzetno važna saradnja između ministarstva i civilnog društva,  naročito zbog toga što poglavlje 27 nije još uvek prepoznato kao najteže i najobimnije poglavlje.
 
Ovom prilikom, takođe je najavljeno otvaranje pregovaračke pozicije do kraja 2019 godine.