Evropska nedelja smanjenja otpada

26. novembra, u prostorijama Naftne industrije Srbije u Novom Sadu, održana je manifestacija povodom obeležavanja „Evropske nedelje smanjenja otpada“.

 

Tom prilikom, ministar životne sredine Goran Trivan najavio je unapređivanje zakonskih rešenja, prilagođavanje evropskim i svetskim standardima, jačanje svesti javnosti sa ciljem menjanja navika građana, kao i mnoge druge aktivnosti na kojima će Ministartsvo raditi i podržavati ih kako bi se problem neadekvatnog odlaganja otpada u Srbiji počeo rešavati.

Ministar je takođe naveo da je odgovorno upravljanje otpadom baziran na racionalnom korištenju resursa koji će doprineti zapošljavanju i podstaći društveno i ekološki odgovorno poslovanje jedan od osnovnih preduslova za razvoj.

Za veliki doprinos smanjenju otpada i zdravijoj životnoj sredini, tom priliko su dodeljene i zahvalnice Udruženju reciklera Srbije, novosadskom preduzeću „GREENTECH d.o.o“ i socijalnom ekološkom preduzeću „EKOBAG“.

Nedelja smanjenja otpada je inicijativa kojom se od 2009. godine svake poslednje nedelje u novembru širom Evrope organizuju akcije sa ciljem jačanja politika i dubljeg razumevanja neophodnosti održivog tretiranja otpada, odnosno promene ponašanja građana u pravcu smanjenja otpada u životnoj sredini, njegove reciklaže i ponovnog vraćanja u proizvodnju kao svojevrsnog resursa.