Zeleni susreti – izađi na zelenu granu: Društveni aktivizam kao odgovor na lokalne izazove u obasti životne sredine

U petak, 17. juna 2022. godine, u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, održani su Zeleni susreti, događaj koji je organizovala Beogradska otvorena škola u okviru projekta Zeleni inkubator, a koji sprovodi u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštitie životne sredine.

Događaj Zeleni susreti – izađi na zelenu granu okupio je više od 80 učesnika i učesnica koji su razgovarali o glavnim ekološkim problemima u lokalnim zajednicama širom Srbije, ali i ulozi koju građani imaju u procesu zaštite životne sredine. 

U okviru projekta Zeleni inkubator, u prethodne tri godine, ukupno 130 udruženja i neformalnih grupa je dobilo mentorsku i finansijsku podršku, a više od 270.000 građana i građanki bilo je uključeno u sve zelene aktivnosti. Ove brojke pokazatelj su da ekološke teme i problematika zaštite životne sredine treba da budu u stalnom fokusu građanskog aktivizma, u okviru ovog trogodišnjeg projekta pružena je podrška udruženjima i grupama koje deluju u različitim oblastima: zaštita vazduha, prirode i voda, upravljanje otpadom, klimatske promene i društveni aktivizam.

U uvodnom predstavljanju, Antoine Avignon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, istakao je da je Evropskoj uniji važno da u procesnim pregovorima “sarađuje sa donosiocima odluka, civilnim društvom, medijima i svim drugim akterima, a zelene inicijative pokreću sami građani kojima je potrebna podrška ukoliko želimo da ekonomski rast u svetu bude i održiv, kako za nas, tako i za buduće generacije“.

Ekmel Cizmecioglu, programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava u Delegaciji Evrposke unije u Srbiji osvrnuo se na značaj delovanja organizacija civilnog društva ističući da su one mehanizam koji na najbolji način predstavlja glas građana “jer su lokalne organizacije i neformalne grupe esencijalni deo svakog društva koji omogućava javnosti i u manjim lokalnim zajednicama da se uključe u dijalog.“ 

 U nastavku događaja, tokom “zelenih razgovora” učesnici i učesnice razgovarali su o tome koliko su lokalne zajednice u Srbiji spremne za prelazak na cirkularnu ekonomiju, šta nam donosi energetska tranzicija, kako da se prilagodimo klimatskim promenama, kao i koliko je značajan razvoj lokalnog aktivizma i podrška organizovanom delovanju ka rešavanju lokalnih problema. 

Podržana udruženja, zajedno sa Koalicijom 27 koju čini devet organizacija civilnog društva, sprovela su monitoring zelenih politika u našoj zemlji. Uvid u to na koji način mesta u Srbiji primenjuju politike i standarde iz oblasti zaštite životne sredine dostupan je na sajtu Koalicije 27 i prikazuje gradove i opštine u kojima je sprovedena analiza praćenja zelenih politika iz oblasti kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom, kvaliteta voda i zaštite prirode.  

Projekat Zeleni inkubator, koji u periodu od 2020-2022. godine, realizuje Beogradska otvorena škola, u partnertsvu sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zašitite životne sredine.