STARA PAZOVA: Predstavljena studija o potencijalima za uvođenje cirkularnih poslovnih modela

U četvrtak 22. septembra, u velikoj sali Skupštine opštine Stara Pazova, udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizovalo je prezentaciju publikacije „Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomoiji u Staroj Pazovi“.

Moderatorka razgovora dr Danka Radić u uvodnom obraćanju informisala je prisutne da je u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji uz podršku Evropske unije realizuju Beogradska otvorena škola, Mladi i straživači Srbije i „Inženjeri zaštite životne sredine“, tokom 2021. i 2022. godine sprovedeno istraživanje potencijala 40 lokalnih samouprava u Srbiji za uvođenje poslovnih modela na principima cirkularne ekonomije. Jedna od analiziranih opština bila je i Stara Pazova.

Učesnica istraživanja Rosa Stiković okupljenim predstavnicima i predstavnicama institucija, privrednih subjekata, organizacija i medija u prvom delu prezentacije predstavila je koncept cirkularne ekonomije, koji je 1990. godine uveo ekonomista za životnu sredinu Dejvid Pirs. Stiković je naglasila da cirkularna ekonomija menja funkciju resursa – ono što je otpad iz nekog proizvodnog procesa ili nakon upotrebe, dobija jasnu vrednost i postaje sirovina u nekom drugom proizvodnom procesu. U teoriji se najčešće izdvaja pet modela ovog ekonomskog pristupa: 1. Model održivih sirovina i energije, 2. Model ponovne upotrebe korišćenih resursa, 3. Model produžavanja životnog veka proizvoda, 4. Model ekonomije deljenja i pružanja usluga umesto prodaje i 5. Model servisiranja proizvoda. Stiković je predstavila i aktuleni normativni okvir u Republici Srbiji koji se odnosi na primenu i podsticanje prelaska na cirkularne poslovne modele, kao i primere domaćih preduzeća koja ih uspešno koriste.

Kada su u pitanju potencijali za primenu cirkularnih poslovnih modela na teritoriji opštine Stara Pazova, istraživački tim je izdvojio primer korišćenja otpada  u oblasti proizvodnje plastičnih proizvoda (otpad iz proizvodnog procesa koristi se za izradu drugih, manje kvalitetnih proizvoda), kao i primer korišćenja biomase za dobijanje energije.

Predsednik Upravnog odbora udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ Igor Jezdimirović u drugom delu prezentacije okupljene je upoznao sa projektom „Zeleni inkubator“ i metodologijom istraživanja koje je sprovedeno za potrebe izrade studija. Jezdimirović je istakao da su mala i srednja preduzeća primarna ciljna grupa ka kojoj su analize usmerene, jer je primećeno da ovaj sektor ima najmanje informacija o aktuelnim konceptima i mogućnostima za unapređenje poslovanja u skladu sa ekološkim standardima. Istraživanje je obuhvatilo i analizu u kojoj meri su lokalne samouprave u Srbiji prepoznale u svojim dokumentima cirkularnu ekonomiju i da li su spremne da kroz različite vrste subvencija podrže mala i srednja preduzeća koja žele da osnaže svoje biznise uvođenjem takozvanih „zelenih“ poslovnih modela.

U razgovor se uključila i dr Stanislava Gorjanović, zaposlena na Institutu za opštu i fizičku hemiju i članica udruženja „Za zdravu opštinu Stara Pazova“, koja je naglasila važnost inovacija. Naime, aktuelna istraživanja koja Institut sprovodi direktno su vezana za cirkularnu ekonomiju i mogućnosti primene sporednih i otpadnih proizvoda prehrambene industrije – nedavno je zaštićen patent za tehnološki proces dobijanja bezglutenskog brašna iz otpadnih sirovina nastalih preradom voća i povrća.

Diskutovano je i o različitim modelima primarne separacije otpada u opštinama i gradovima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, mogućnostima za odvojeno sakupljanje otpada u Staroj Pazovi, benefitima kompostiranja u individualnim domaćinstvima i na nivou lokalne samouprave i drugo.

Publikacija “Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji u Staroj Pazovi” može se pronaći  OVDE, a snimak prezentacije dostupan je na Youtube kanalu “Inženjera zaštite životne sredine”.

 

Projekat “Zeleni inkubator” sprovodi Beogradska otvorena škola, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz podršku Evropske unije. Organizaciju prezentacije u Staroj Pazovi pomoglo je udruženje „Za zdravu opštinu Stara Pazova“.

 

/Ovaj tekst napisan je u okviru programa  „OPENS u niskom startu“, koji je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Кancelarije za mlade i Omladinskog saveza udruženja „OPENS“./