Saopštenje za javnost povodom teksta „Beočinska cementara godinama zagađuje okolinu bez kazne“ objavljenog na portalu www.021.rs 14.02.2020.

Novi Sad, 14.02.2020.

Čitajući navedeni tekst nismo stekli utisak da je u potpunosti prenesen naš stav po ovom pitanju te se na ovaj način obraćamo javnosti.

Verujemo da će nadležne institucije u ovom slučaju postupati profesionalno i u skladu za zakonima i propisima sa ciljem zaštite životne sredine i zdravlja građana.

 Neupitno je da su u Beočinsku cementaru od trenutka privatizacije uložena značajna sredstva u zaštitu životne sredine i da su ostvarene pozitivne promene vidljive čak i golim okom.

Mere koje su adekvatne i primerene naspram nastalog zagađenja može jedino da propiše nadležna inspekcija u skladu sa propisima i izdatim dozvolama, te stoga zahtevamo od nadleže inspekcije da izveštaj o obavljenoj kontroli i naloženim merama pod hitno dostavi javnosti kako bi se sprečile dezinformacije i stvaranje panike.

Neohodno je da se javnost pravovremeno, tačno i sveobuhvatno informiše o zagađenju i njegovim posledicama, kao i da se jasno utvrde svi uzroci zagađenja, pošto pored industrijskog zagađenja na zagađenje vazduha značajno utiču i individualna ložišta, manji industrijski procesi, saobraćaj i drugo.

 

MSc Igor Jezdimirović

Predsednki Upravnog odbora

Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine