Prvi „Klimaton“ održan u Šapcu

Startit Centar Šabac 26. i 27. oktobra bio je domaćin takmičenja timova u rešavanju problema upravljanja otpadom

Prvi šabački hakaton pod nazivom „Klimaton“ deo je inicijativa Climate KIC-a i predstvalja globalni pokret posvećen rešavanju različitih klimatskih problema sa kojima se suočaju gradovi učesnici.

Tema „Klimatona“ u Šapcu se odnosila na upravljanje otpadom, što je jedan od najvećih problema sa kojima se grad svakodnevno suočava. Učesnici i učesnice ovog izazova su imali na raspolaganju 24 sata da osmisle najpogodnije rešenje kako bi se poboljšalo upravljanje otpadom u Šapcu i povećala svest o značaju reciklaže i ponovnom korišćenju određenog tipa smeća.

Radove je ocenjivao žiri u sastavu: Ljiljana Bjeličić, ekspertkinja za startape i investicije iz kompanije MVP Workshop, Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjeri zaštite životne sredine, Igor Marsenić, član gradskog veća grada Šapca i Zoran Damnjanović, rukovodilac sektora gradske čistoće JKP Stari grad Šabac.

Takmičilo se šest timova, a prvo mesto osvojio je Trash.com koji je osmislio aplikaciju ’’Asistent za reciklažu’’. Ideja aplikacije je da pomogne građanima i lokalnim preduzećima koja se bave upravljanjem otpadom u gradu Šapcu da zaštite životnu okolinu i maksimizuju postojeće resurse. Njihovo rešenje se odnosi na pružanje kompletnih informacijama o mestima na kojima je moguće recikllirati različite materijale i trenutnoj količini otpada koja se nalazi u kantama za reciklažu, to se postiže kroz kreiranje aplikacije, vebsajta i poslovnog portala.

Drugo mesto je zauzeo tim Avala Green Life, koji je osmislio kontejner za odlaganje opušaka od cigareta ’’O’Puško’’, koji bi sprečio dalje zagađenje životne sredine, omogućio reciklažu i prodaju otpadnih materijala.

Celokupan događaj je podržan od strane UNDP, grada Šapca i Climate KIC-a.