Proslava međunarodnog dana volontera

05.12.2019. – U četvrtak 5. decembra u Palati „Srbija“ u Beogradu održana je proslava Međunarodnog dana volontera. Ova godina je takođe i jubilej volonterizma u Srbiji, naime,  pre 50 godina je u Valjevu nastao istraživački pokret sa ciljem podsticanja mladih na preuzimanje odgovornosti, inicijative i zauzimanje stava pokazujući da i mladi mogu učestvovati i doprineti razvoju društva. Volonterski servis Srbije proslavlja 30 godina postojanja. Nastao je 1990. godine u okviru Mladih istraživača Srbije. Od tada su volonteri iz celog sveta dolazili da pruže sebe i svoju energiju na volonterskim kampovima u Srbiji. Pored međunarodnih, veliku ulogu igraju i lokalni mladi volonteri koji su i ove godine, 1400 njih pod sloganom „Šta nam teško“ uložili preko 40000 volonterskih sati za razvoj zajednica.

Kako bi svi imali jednake šanse ovogodišnji dan volontera se obeležava pod parolom „Volontiraj za inkluzivnu budućnost“, kako bi se glas svih jednako čuo a ponajviše da bi život bio bolji najosetljivijima. Svi zaslužujemo osnovna ljudska prava na zdrav život, obrazovanje, slobodu kretanja i govora, mir i na aktivno učešće.

Prisutnima su se obratili Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije; Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji; Vanja Udovičić, ministar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije; Deni Porej, Volonterski servis Srbije; Tamara Dobrosavljević, volonterka; Žarko Stepanović, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Mirela Rajković, Mreža mladih jugoistočne Evrope.

Proslavi Međunarodnog dana volontera je prethodila Konferencija volonterskih organizacija. Na Avali su se 4. decembra okupili predstavnici i predstavnice 20 udruženja građana, kancelarija za mlade, fondacija i regionalne mreže mladih jugoistočne Evrope. Okupljeni aktivni u polju volontiranja su u okviru proslave jubileja, desetogodišnjice programa „Mladi su zakon“ su se svojim zapažanjima i preporukama obratili zainteresovanim stranama, institucijama i drugim organizatorima volontiranja. Zaključci konferencije su predstavljeni na proslavi međunarodnog dana volontera, a detalje zaključaka možete pročitati OVDE.