Program CSOnnect: Master kurs za predstavnike organizacija civilnog društva

U okviru Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect, Regionalni centar za životnu sredinu (REC) od 19. do 23. marta organizuje u Vrnjačkoj banji Master kurs za sva udruženja koja su ove godine dobila institucionalnu podršku.

Tokom prva dva dana, predstavnici i predstavnice ukupno 64 organizacije iz cele Srbije, imaće priliku da od predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine dobiju informacije o nekoliko značajnih dokumenata – biće im predstavljen III revidirani NPAA i planovi za traspoziciju i primenu EU zakonodavstva u oblasti životne sredine, upoznaće se sa procesom izrade Nacionalne strategije upravljanja otpadom i planovima za unapređenje pravnog okviru u ovoj oblasti, kao i sa planovima Ministarstva kada je u pitanju unapređenje zakona u oblasti procene uticaja na životnu sredinu.

Prema programu, drugi deo Master kursa biće posvećen Finansijskoj održivosti organizacija civilnog društva i izradi plana javnog zagovaranja. Učesnici i učesnice razgovaraće o misiji organizacije, resursima koje svako udruženje ima na raspolaganju, troškovima i prihodima. Takođe, dobiće i sve potrebne informacije vezane za planiranje i sprovođenje kampanja javnog zagovaranja, ciljevima i ciljnim grupama, kreiranju poruke i drugo.

Planirano je da se predstavnici i predstavnice udruženja upoznaju i sa rodno senzitivnim planiranjem u projektima zaštite životne sredine, kao i da dobiju smernice neophodne za finansijsko izveštavanje u CSOnnect projektu u 2018. godini.