Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku

Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i više političke volje – jedan je od ključnih zaključaka najnovijeg “Izveštaja iz senke” Koalicije 27, koja prati i objavljuje kritički osvrt na napredak Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u delu koji se odnosi na Poglavlje 27, to jest životnu sredinu.

Izveštaj obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu prirode, industrijska zagađenja, upravljanje hemikalijama, buku i klimatske promene. Jedna, a verovatno i najvažnija, zajednička nit koja karakterište nesklad između stvarnih potreba za hitnim investicijama i izostanka bitnijeg napretka u bilo kojoj od navedenih oblasti jeste neadekvatno finansiranje. Stoga je fokus promocije izveštaja usmeren na razmenu stavova o nedovoljnoj naplati sredstava od zagađivača, nenamenskom trošenju novca koji se prikupi, nedovoljnoj transparentnosti u investiranju iznosa koji preostane i, konačno, manjku kapaciteta, to jest projekata neophodnih za mobilisanje više novca dostupnih iz evropskih i fondova drugih međunarodnih razvojnih partnera.

Na predstavljanju Izveštaja 14. maja u Beogradu, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ učešće su uzeli Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Antoan Avinjon, menadžer programa za životnu sredinu u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji i predstavnici 11 organizacija civilnog društva udruženih u Koaliciju 27.

Duška Dimović, koja je ispred regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) predstavila najvažnije nalaze izveštaja u ime Koalicije 27, istakla je kao veliku zabludu rašireno mišljenje da je finansiranje žaštite životne sredine skupo i da Srbija sada ne može da si priušti neophodne investicije: “Cenu nebrige o životnoj sredini već plaćamo i to skupo – od troškova lečenja i čak preuranjenih smrti zbog zagađenog vazduha, do izostanka s posla zbog bolesti i gubitka dohotka, od gubitka biodiverziteta do klimatskih promena i prirodnih katastrofa. Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji!” zaključila je Dimovićeva i pozvala Vladu, lokalne samouprave, nevladine organizacije i međunarodne razvojne partnere na intenzivnije angažovanje u ovoj oblasti.

Uu partnerstvu sa Arhus centrom Novi Sad i EU info kutkom organizuje, Koalicija 27  organizuje 18. maja 2018. predstavljanje izveštaja i u Novom Sadu. Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen izveštaj pod nazivom “POGLAVLJE 27 U SRBIJI: IZVEŠTAJ O (NE)NAPRETKU“ održaće se u EU info kutku  sa početkom u 11,00 časova.

Verzije publikacija na srpskom i engleskom jeziku mogu preuzeti na linkovima u prilogu ove vesti.

izvestaj_K27_2018_WEB

izvestaj_K27_2018_ENG_WEB