„Pare nisu problem, para ima! – Gde se troši „ekološki“ dinar u Novom Sadu?“

U Medija centru Vojvodine u Novom Sadu u utorak 30. januara „Inženjeri zaštite životne sredine“ organizovali su konferenciju za medije, na kojoj su novinarima i novinarkama predstavljeni rezultati projekta „Pare nisu problem, para ima“ – Gde se troši „ekološki“ dinar u Novom Sadu?“.

Novi Sad je jedan od gradova koji se još 1995. godine opredelio da, u skladu sa zakonom, deo sredstava za poslove zaštite životne sredine koji su u nadležnosti lokalne samouprave finansira uvođenjem posebne takse. Za prihode prikupljene od ove naknade otvoren je namenski račun – Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada.


Kroz realizaciju projektnih aktivnosti, „Inženjeri zaštite životne sredine“ sistematizovali su dostupne podatke nastale u okviru rada lokalne samouprave i njenih organa i sačinili za građane i građanke lako razumljiv pregled načina prikupljanja i potrošnje „novosadskog ekološkog dinara“. Objedinjeni podaci vizuelizovani su i prezentovani na sajtu namenski kreiranom sajtu nsekodinar.rs.

U okviru projekta kreirana je i peticija kojom se od nadležnih u Gradu Novom Sadu zahteva uključivanje javnosti u izradu Programa korišćenja Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada obaveznim uvođnjem javne rasrave.

Na konferenciji za medije govorili su MSc Igor Jezdimirović, predsednik udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ i koordinator projekta i Dragica Branković, pomoćnica nečelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada.

„Pare nisu problem, pada ima! – Gde se troši „ekološki“ dinar u Novom Sadu?“ finansiro je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, čiji je cilj uvođenje celovite politike otvorenih podataka u Srbiji, kao i izgradnja ekosistema koji osim državnih institucija uključuje i civilno društvo, medije, privredu, nauku, i drugo.

Svi zainteresovani peticiju mogu potpisati na ovom linku.