Omladinska razmena “YOUth for EU Green Deal”: Mladi koji su spremni da menjaju svet

U periodu od 24. juna do 2. jula sproveli smo omladinsku razmenu “Youth for EU Green Deal”. Na razmeni je učestvovalo 27 mladih iz 5 evropskih država (Srbije, Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske i Hrvatske), a održana je u Centru za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje u selu Jazak, na obroncima Fruške gore.

Učesnici su unapredili svoje znanje o zaštiti životne sredine i EU Zelenom dogovoru kroz kombinaciju igara, interaktivnih sesija, prezentacija i istraživanja.

Tokom prvih dana razmene, učesnici su se bolje upoznali kroz ljudski bingo i interaktivne igre za upoznavanje. U nastavku su učestvovali u aktivnostima za izgradnju tima, gde su u mešovitim timovima rešavali različite zadatke (marchmellow challenge, nemoguća misija) i dokazali da je timskim radom moguće rešiti i nemoguću misiju.

U nastavku razmene, bavili smo se temom zaštite životne sredine, i to prvo kroz ličnu introspekciju, u narednom koraku kroz primere iz lokalne zajednice, kroz prakse na nacionalnom nivou da bismo na kraju došli do Evropskih dokumenata i globalnog delovanja.

Učesnici su izračunali svoj ekološki otisak i razmišljali o načinima na koji mogu da smanje negativan uticaj na planetu i životnu sredinu. Svaka nacionalna grupa istražila je primere dobre prakse u svojoj državi i predstavila rezultate ostatku grupe, a nakon prezentacija učesnici su diskutovali o sličnostima i razlikama između dokumenata i praksi u svih 5 država.

U nastavku razmene, bavili smo se globalnim trendovima i istraživali uticaj zagađenja i klimatskih promena na život u različitim delovima sveta. Prezentovali smo EU Green Deal i učesnici su se upoznali sa ciljevima i merama iz samog dokumenta, ali i načinima na koji njihova praksa može da doprinese zajedničkim ciljevima. Gledali smo i odlične filmove na temu zaštite životne sredine koji su nas inspirisali za dalje aktivističko delovanje.

Tokom pet  interkulturnih večeri svaka nacionalna grupa predstavila je svoju kulturu i tradiciju kroz zanimljive kvizove i prezentacije, a imali smo priliku da probamo i tradicionalna jela i isprobamo nacionalne plesove (nije svima išlo baš najbolje, ali smo se dobro zabavili).

U okviru razmene posetili smo i Novi Sad, gde smo pored obilaska ovog predivnog grada posetili i OPENS omladinski centar i imali priliku da čujemo o tome kako je Novi Sad postao Omladinska prestonica Evrope, ali i šta je ta titula donela mladima u gradu.

I pored toplotnog talasa koji nas je onemogućio da više vremena provodimo napolju u obilasku Fruške gore, odlazimo kući puni divnih utisaka, sa novim prijateljstvima i motivisani da menjamo svoje navike (i navike onih oko nas) kako bismo zaštitili životnu sredinu.

Omladinsku razmenu “Youth for EU Green Deal“ organizovali su „Inženjeri zaštite životne sredine“ u partnerstvu sa udruženjima: GEYC – Group of the European Youth for Change (Bukurešt, Rumunija), Volonterski centar Skopje (Skopje, Severna Makedonija), Argonauta (Murter, Hrvatska) i  Smokinya Foundation (Plovdiv, Bugarska), uz podršku Evropske unije kroz program Erazmus+.

 

/Ovaj tekst napisan je u okviru programa  „OPENS u niskom startu“, koji je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Кancelarije za mlade i Omladinskog saveza udruženja „OPENS“./