Omladinska razmena EnviroPreneurs Generation: Preduzetništvo mladih kao šansa za održivi razvoj lokalnih zajednica

Od 24. septembra do 2. oktobra održana je omladinska razmena EnviropreneursGeneration, u organizaciji CoconutNetwork, omladinskog udruženja iz Luksemburga.

Zajedno sa vršnjacima i vršnjakinjama iz ukupno 8 zemalja, u toku sedmodnevnog programa koji je realizovan na ostrvu Flores, koje pripada grupi Azorskih ostrva (Portugal), ukupno 42 mladih učilo je o značaju očuvanja resursa i omladinskom preduzetništvu. 

Ovaj sedmodnevni program namenjen mladim preduzetnicima i onima koji žele da razviju svoje preduzetničke ideje stavio je fokus na održivi razvoj i mogućnost održivog korišćenja resursa za inovativne ideje koje svako ruralno područje ima. Na ovaj način ohrabrili smo učesnike i učesnice da razmišljaju o pokretanju samostalnog biznisa koristeći potencijale ruralnih područja sa dvostrukim ciljem: kako bi prepoznali potencijale svojih lokalnih zajednica i na osnovu njih stvorili prilike za zaposlenje i doprineli njenom održivom razvoju.

Kako bi adekvatno sagledali šta je ono što zajednica ima, šta joj nedostaje i šta je zajednici  najpotrebnije da bi se ona razvijala, učesnici i učesnice su učili da koriste Design Thinking model. Ovaj model primenjivali su razvijajući biznis modele za zajednice koje se suočavaju sa različitim izazovima, ali istim posledicama: “odlivom mozgova”, usled čega sela i mali gradovi izumiru jer mladi bolje poslove traže u velikim gradovima.

Kao dobar primer mesta koje ima veliki, pre svega turistički, potencijal i zbog čega je i upravo odabrano, ostrvo Flores, koje se nalazi na pola puta od Evrope do Amerike i predstavlja deo globalne mreže Uneskovih rezervata biosfere, ugostilo je svoje prve učesnike i učesnice razmene mladih u Azorskom arhipelagu. U studijskoj poseti novoizgrađenom biznis inkubatoru saznali smo na koji način ova lokalna samouprava teži da privuče mlade preduzetnike i “digitalne nomade” koji bi želeli da neko vreme žive i rade na ovom ostrvu i razvijaju svoje biznis ideje.

Omladinsku razmenu Enviropreneurs Generation realizovalo je udruženje CoconutNetwork iz Luksemburga, a partnerske organizacije bile su Associacio Juvenilo Da Ilha Terceira iz Portugala, Asociatia Geyc iz Rumunije, Mobility Opportunities Happening APS iz Italije, Environment Online iz Grčke, Foreningen Framtidstaget iz Švedske, Youthfully Yours iz Slovačke, i Inženjeri zaštite životne sredine iz Srbije. 

 

/Ovaj tekst napisan je u okviru programa  „OPENS u niskom startu“, koji je podržan od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Кancelarije za mlade i Omladinskog saveza udruženja „OPENS“./