Okrugli sto o predloženim izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

U utorak,13. februara 2018.godine, održan je okrugli sto u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije, sa temom Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom (uvoz neopsanog otpada).

 

Uvodnu reč je dala Ivana Stojiljkovic -predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, a uvodna izlaganja Nebojša Redžic -predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije. prof. dr Ilija Brčeski-Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu i Dr Ilija Vukadinović-pedijatar- Ekološki pokret Kosjerić.

12.maja 2017. stavljen je na predlog novi Zakon o upravljanju otpadom ali je povučen u junu, izborom nove vlade. Izmenama i dopunama se predlaže da se omogući uvoz otpada(otpad kao gotivo). Tokom okruglog stola učesnici su bili protivnici uvoza neopasnog jer više ima stete nego koristi. Predstavnici cementara se nisu odazvali pozivu i iskoristili priliku da prisustvuju ovom okruglom stolu.

Veoma je važno da kako javnost tako i donosioci odluka imaju dovoljno informacija o pravilnom upravljanju otpadom i  negativnim utacijima spaljivanja otpada.
Okrugli sto je organizovan od strane Regionalnog centra za životnu sredinu – REC i udruženja UNECOOP iz Paraćina.