Novosađani piju vodu dobrog kvaliteta i redovno kontrolisanu

U sredu, 4. jula 2018., u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada održana je tribina „Kakvu vodu pijemo?“ čime je otvoren četvrti po redu festival posvećen vodi i vodnim resursima „WATERFEST 2018“.

Na tribini su govorili prof. dr Sanja Bjelović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dr Srđan Rončević, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Zoran Bojović, pomoćnik direktora za kontrolu kvaliteta JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Moderator tribine bio je MSc Igor Jezdimirović, predsednik udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”.

Više od 50 prisutnih učesnika i učesnica tribine dobilo je informacije o problemima i kvalitetu pijaće vode u Vojvodini, problemima korišćenja postojećih bunara u Novom Sadu, kao i načinima pravilnog iskorišćavanja vode u punom kvalitetu u domaćinstvima. 

Govornici su se složili da je pijaća voda u Vojvodini veliki problem, budući da jedna trećina stanovništva nema pristup ispravnoj vodi u svojim domaćinstvima. Istaknuto je da je kvalitet vode u Novom Sadu dobar, da se voda kontroliše i do 18 puta u toku dana, a da kvalitet one vode koju konzumiramo takođe zavisi od održavanja česme u domaćinstvima.

O bezbednosti upotrebe vode iz bunara na teritoriji Grada Novog Sada i Sremskih Karlovaca, sa kojih se analiziraju uzorci, građani i građanke mogu da se informišu putem internet stranice Instituta za javno zdravlje, gde se nalazi Izveštaj o ispravnosti voda za piće javnih bunara u vidu interaktivne mape.

WATER FEST 2018 održava se od 4. do 7. jula 2018. godine u prostoru Letnjeg bioskopa Kulturnog centra Novog Sada. Pored edukativne tribine, tokom tri dana festivala biće organizovan i bogat muzički program u želji da se na interesantan i mladima zanimljiv način ukaže na neophodnost zaštite i očuvanja vode i vodnih resursa.

Tribinu „Kakvu vodu pijemo?“ organizovalo je udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“  uz podršku programa CSOnnect koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) uz finansijku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).