Održan sastanak „Lokalne javne finansije i životna sredina“

U organizaciji „Centra za evropske politike“ i Ekološkog centra „Stanište“, u Beogradu je 20. juna održan konsultativni sastanak sa ključnim akterima u oblasti finansiranja zaštite životne sredine.

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika organizatora, učesnici i učesnice upoznati su sa rezultatima istraživanja “Lokalne finansije i životna sredina: Koji su ključni problemi i moguća rešenja” koje je sprovedeno 2017. godine i obuhvatilo 145 jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

Rezultati su pokazali da većina lokalnih samouprava preko fondova za zaštitu životne sredine troši manje sredstava nego što kroz namenske naknade prihoduje. Takođe, sve je manje opština i gradova koji izrađuju program korišćenja ovih sredstava. Kod velikog broja lokalnih samouprava može se uočiti finansiranje iz sredstava budžetskog fonda značajnog broja aktivnosti koje ne pripadaju zaštiti životne sredine ili je njihova pripadnost ovoj oblasti upitna.

Tokom drugog dela sastanka, predstavnici „Centra za evropske politike“ i Ekološkog centra „Stanište“ prezentovali su predloge i konkretne dokumente istraživačkog tima za poboljšanje sistema finansiranja zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Predstavljene su inicijative za izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o budžetskom sistemu, kao i inicijativa za donošewe Pravilnika o obaveznom sadržaju i načinu pripreme programa korišćenja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i izveštaja o korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine jedinice lokalne samouprave.

U prostorijama Kuće ljudskih prava okupilo se više od dvadeset predstavnika i predstavnica udruženja koja deluju u oblasti zaštite životne sredine, Ministarstva finansija, Privredne komore Srbije, Regionalnog centra za životnu sredinu i drugih organizacija i institucija.

Konsultativni sastanak organizovan je u uz podršku programa „CSOnnect“ koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).