Održan konsultativni doručak u Kući Ujedinjenih nacija

U petak, 19. juna 2020., Tim Ujedinjenih nacija okupio je predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave životnom sredinom kako bi im predstavili nacrt svog petogodišnjeg plana.

Sastanku su prisustvovale organizacije članice Koalicije 27, a medju njima bili su prisutni i predstavnici udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“. 

Najpre je predstavljen nacrt programa Ujedinjenih nacija koji će obuhvatiti period od 2021. do 2025. Ovaj program se zasniva na tri stuba, od kojih se jedan fokusira na klimatske promene, životnu sredinu i zelenu ekonomiju.

U okviru ove tematske celine definisane su preporuke i aktivnosti koje će težiti ka usvajanju strategija koje će doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena i unapređenju životne sredine u Srbiji, održivom upravljanju prirodnih i kulturnih resursa i otvaranju novih prilika za zapošljavanje kroz inovacije i cirkularnu ekonomiju.

Pored stalne koordinatorke UN, Francoise Jacob, sastanku su prisustvovali i predstavnici organizacija UN u Srbiji koje se bave životnom sredinom. Tako su među učesnicima bili predstavnici UNEP, UNDP, UNOPS, FAO i Svetske zdravstvene organizacije.

Nakon predstavljanja nacrta programa, učesnici i učesnice sastanka izneli su svoje mišljenje, i uputili određene predloge na koje načine programske aktivnosti mogu biti unapređene za dobrobit životne sredine i ljudi u Srbiji. Jedna od tema sastanka bili su i potencijalni vidovi buduće saradnje i uzajamne podrške organizacija Ujedinjenih nacija i udruženja koja se bave nekim od pitanja u oblasti životne sredine.