Međunarodni dan mladih: Angažovanje mladih za klimatsku akciju

Povodom proslave Međunarodnog dana mladih i obeležavanja 75 godina od osnivanja Ujedinjenih Nacija, organizovana je panel diskusija Dialogue Cafe Serbia na veoma atraktivnu temu „Angažovanje mladih za klimatsku akciju“. Gledaocima sesije su se obratili predsednik Programskog saveta udruženja za UN Srbije Stefan Kondić, koordinatorka UN u Srbiji HE Françoise Jacob, kao i predstavnici Dijalog kafea iz Beograda Tijana Ljubenović, Novog Pazara Haris Imamović i Novog Sada Igor Jezdimirović. 

Uvodnu reč imao je moderator onlajn sesije, predsednik Programskog saveta udruženja za UN Srbije, Stefan Kondić ističući da mladi nisu samo pasivni posmatrači već sila koja je poćela uzvraćati udarac, kada je reč o klimatskim promenama. „Očigledno je da su mladi angažovani i aktivni kao nikada do sada u borbi protiv klimatskih promena, jedino pitanje koje se sada postavlja je: da li je to dovoljno?“ rekao je Kondić.

Usled pandemije virusa svi smo svedoci činjenice da su velike i brze promene u stilu života moguće ako postoji dovoljno jak podsticaj za taj korak. Klimatske promene imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi i to bi trebao biti dovoljan razlog da se svi aktiviramo u rešavanju problema koji nam se pojavljuju danas a čiji uticaj će se intenzivirati u godinama koje slede.  

“Jedna stvar koju želim da oni(mladi) upamte je: sada je vreme” izjavio je Jezdimirović. Velika količina informacija je dostupna I treba je koristiti u borbi za čistiju, održivu budućnost koja je u rukama svih nas. Moramo reagovati zajedno na lokalnom nivou, koristeći se mrežama i informacijama dostupnim na globalnom nivou.  

Ukoliko želite da pogledate celu diskusiju ona je dostupna na sledećem LINKU.