Bioekonomija- nova šansa za vojvođansku privredu

U četvrtak 17. decembra održana je onlajn konferencija „Bioekonomija- nova šansa za vojvođansku privredu“ koju su organizovali Privredna komora Vojvodine i Savet za cirkularnu ekonomiju. Kao jedan od veoma interesantnih ekonomskih i razvojnih modela, Bioekonomiju prate i razvijaju politički lideri, predstavnici akademskih zajednica i poslovni ljudi. Sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine Zoran Trpovski podseća da se 6 zemalja iz regiona uključilo u ideju razvoj regionalnog inovativnog sistema koji bi se zasnivao na sektoru bioekonomije gde bi najveću ulogu imala poljoprivreda, ribarstvo, šumarstvo te bi ovo moglo biti od velikog značaja našu zemlju.

Sofijska deklaracija o zelenoj agendi za Zapadni Balkan obavezuje zemlje članice na sprovođenje mera koje su na samitu dogovorene, a koje obuhvataju sprečavanje klimatskih promena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, proizvodnje hrane i održive poljoprivrede, ističe Nebojša Drakulić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Evropska komisija je poslala jasnu poruku da želi da učestvuje u razvoju zemalja Zapadnog Balkana dodeljujući 9 milijardi evra u formi grantova i na taj način doprineti ekonomskom ali i ekološkom razvoju regiona. Takođe, Drakulić je naglasio da će AP Vojvodina sa sekretarijatima i fondovima učestvovati u ovom procesu.

Dr. Branislav Malagurski, član tima „Alma Mons“ predstavio je projekat „EU strategija za bioekonomiju i BIOECO RDI regionalna strategija za razvoj bioekonomije“ čiji su ciljevi doprinos stvaranju prijateljskog okruženja za razvoj regionalne bioekonomije, definicija okvira za regionalnu bioekonomsku strategiju. Milica Vračarić iz „Alma Mons“ koja je govorila detaljnije o rezultatima ovog projekta.

Postojanje svesti o potencijalima su jako bitni, kao i to da su privreda i institucije nauke udružene, a koje mogu biti pokretač, i da su udruženja civilnog sektora tu da podrže i približe građanima ali i donosiocima odluka načine na koje sve može biti sprovedeno, ističe Igor Jezdimirović član saveta za cirkularnu ekonomiju PKV i predsednik udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“. Bojan Gligić predstavio je kompaniju ESOTRON koja se bavi sakupljanjem i preradom otpadnih jestivih ulja i neopasnih organskih otpada.

Pored pomenutih, na konferenciji su takođe učestvovali i Vukašin Vojinović iz centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, Danko Vuković predsednik udruženja „Biogas“, prof dr Milan Martinov Fakultet tehničkih nauka.

Celu konferenciju možete pogledati klikom na sledeći LINK.